Nasi Daging Utara & Air Asam. Saya bukan orang utara, jadi memang tak pernah dengar nasi daging sebelum sebelum ini. Setelah dicuba, memang sedap lah pulak. Resepi Nasi Daging Air Asam ni sangat terkenal di sebelah utara tanah air.
Resepi nasi daging air asam ni jauh mai, dari Utara Manakan tidak, kalau ke Pulau Pinang atau Kedah, tak pekena nasi daging, memang kurang lengkap rasanya kunjungan ke negeri ini. Ada beberapa tempat di Pulai Pinang yang popular dengan menu ini untuk anda cuba. Antaranya di Zaini Nasi Daging dan Nasi Daging Permatang Pauh. You can cook Nasi Daging Utara & Air Asam using 33 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Nasi Daging Utara & Air Asam
- Prepare of Bahan Nasi.
- It's 2 cawan of Beras (tak kisahlah Basmati atau Siam).
- You need of Bahan Rebusan Daging.
- It's 3 Cawan of Daging Lembu (dipotong kecil) - terpulang korang nak banyak, tambah.
- It's 8 Cawan of Air.
- Prepare of Bahan Tumis.
- Prepare 2 Sudu Makan of Minyak Masak.
- It's 2 Sudu Makan of Minyak Sapi.
- You need 5 of Bunga Cengkih.
- It's 3 of Buah Pelaga.
- You need 1 of Kulit Kayu Manis.
- You need 1 of Bunga Lawang.
- You need 1 helai of Daun Pandan.
- It's 1 of Labu Bawang Besar (Belah 4, Dihiris nipis).
- You need 1 of Inci Halia (Dihiris nipis).
- You need 3 Sudu Makan of Rempah Kurma (bancuh 3 sudu makan air).
- It's 1 Cawan of Susu Sejat.
- It's 2 Cawan of Air Rebusan Daging.
- It's 1/2 of biji Buah Tomato (dihiris nipis).
- It's 1 of kiub Ayam Maggi.
- Prepare of Bahan Air Asam.
- It's of Bahan Sambal.
- You need 2 of Cili Padi.
- You need 1/2 of Labu Bawang Besar.
- You need 1/2 of inci Belacan.
- Prepare of Garam.
- Prepare of Gula.
- Prepare of Bahan Berkuah Asam.
- It's 1/2 of labu Bawang Besar (Dihiris).
- You need 2 of Biji Tomato (dihiris).
- It's 1 Cawan of Air Rebusan Daging.
- You need 1 sudu teh of Kerisik.
- You need 1 sudu Makan of Pes Asam Jawa (bancuh 1 cawan Air).
Pagi pagi lagi hari ini, saya dah terlebih rajin, bangun tengok apa ada di dapur, cukup ke bahan untuk masak nasi daging, bila tengok cukup, terus on jer. Nasi daging air asam memang popular diutara kalau tak cuba memang tak sah. Kesedapan resepi nasi daging ini terletak pada air asam pencicahnya dan juga nasinya oleh itu hari ini saya nak share. Setiap kali tiba Hari Raya Aidil Adha, banyaklah daging yang akan tersimpan di rumah.
Nasi Daging Utara & Air Asam step by step
- Untuk Penyediaan Nasi Daging, rebus Daging dengan Air. Saya Pakai Rice Cooker. Cepat Empuk skit dan jimat Gas. Basuh beras dan Toskan. kalau Beras Basmathi, korang rendam dulu 1/2 jam dan toskan..
- Selesai Rebus Daging, panaskan kuali. Masukan Minyak Masak dan Minyak Sapi. Tumis Cengkih, Pelaga, Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang dan Daun Pandan sehingga wangi..
- Masukkan Bawang Besar dan Halia. Tumis sehingga layu dan terbit bau. Kemudian masukkan Rempah Kurma dan biar sehingga pecah minyak..
- Masukkan Beras dan gaulkan sebati dengan Rempah. Masukkan Daging dan Air Daging, Susu sejat, Kuib Ayam dan Tomato. Biarkan masak sedikit dan agak kering, pindahkan ke Rice Cooker. Masak Seperti biasa dalam rice Cooker..
- Bagi Penyediaan Air Asam, Kisar semua bahan Sambal. Nak Tumbuk pakai lesung pun boleh..
- Bancuh Bahan Asam dan gaulkan dengan Bahan sambal. Siap..
Kadang-kadang jemu juga kalau asyik buat kari dan sup. Apa kata cuba resepi nasi daging oleh Puan Ica Ashida ini. Walaupun cukup simple tapi sangat special. Sesuai untuk jamu tetamu pada hari-hari istimewa, terutamanya Hari Raya Korban nanti. Mari kita tengok […] Tak payah tunggu demam baru boleh makan bubur nasi.